ČR - LABE - LEDEN, ÚNOR 2016

Zdravím příznivce zimního kaprolovu a všechny ostatní blázny, stejně tak. Posledních pár sezon jsem si velmi oblíbil lov kaprů v chladném období, a to hlavně kvůli klidu u vody.

Je to už jediná doba v roce, kdy se můžete v čase vrátit zpět a připadat si jako v době Vítkovsko-Zelenkovské, kdy tyto naše legendy kolem sebe, jak po proudu, tak proti proudu řeky, neměli stovky metrů jiné rybáře, natož kapraře. Je pravda, že na výběr místa, kde se ryba zdržuje se musíte soustředit daleko víc, než v teplejším období roku. Ryba šetří energii, a tak není rozjetá po celé řece, ale má svá specifická místa, kde se zdržuje. Proto vyhledání toho pravého místa je pro mě v zimě klíčové. No, a když už taková místa objevíte, stačí zvolit tu správnou taktiku, ke které postačí krátké, dvě až tříhodinové vycházky a zimní radost je na světě. Jak už jsem několikrát zmiňoval, tak neuznávám tvrzení o zmenšování nástrahy do studené vody, a proto pořád používam boilies o průměrech 20-25mm, momentálně příchutě játra-česnek, monster crab-ananas. Vidím to tak, že kdybych sám šetřil energii, tak bych se určitě nevysiloval sběrem rozházených hranolek po stole, ale sebral bych ten luxusní burger, co se tam tak válí, a šel bych ho v klidu trávit zpět do místa klidu, byť mě ke stolu přilákaly na dálku vonící, drobné hranolky. Berte to s jistou dávkou nadsázky, ale tato taktika mi celkem vychází. Samozřejmě ne každá voda je stejná, ale to je krása rybařiny. Poznávat, pochopit, přizpůsobit se, a pak vše zúročit při samotném lovu.

Tak přeji všem, ať vám také jednou vyjde vaše cesta za kaprem na sněhu.

Radek Pěnkava